Project Gallery

Welcome to Amsted’s Project Gallery. We are proud of the work we do and encourage you to take a look through our portfolio of projects. Take advantage of the photos below to provide you with home improvement ideas, help you determine your priorities and define your style, and eventually convey to our in-house team how you want your home to look. Amsted’s personalized service ensures each project is unique and special. But don’t just take our word for it. Client satisfaction is our first priority—click the Case Studies tab or visit our Guild Quality reviews to see what our clients have to say about their experience with Amsted. Like what you see? If you have any questions about our work or if you would like to discuss your own design-build project, please contact us.

Award winning

Amsted offers two satellite offices to add convenience for our clients.

Amsted Living Rooms

Close

Amsted Living Rooms

The Challenge

As our company grew, we were looking for a way to better serve our clients across the city, and ensure our focus on communication and collaboration remained paramount.

The Solution

The Amsted Living Rooms are an extension of our commitment to our clients to provide personalized, private and stress free service. Clients can meet with our dedicated in-house planning and design experts in an environment designed to make you feel at home. We have designed meeting spaces that create a cozy, inviting atmosphere where you can comfortably discuss your wants and needs with our professionals. Just like your home, our Living Room is a place where dreams can be explored and ideas brought to life.

 

Award winning

Finishing an unfinished basement with barnboard details

Rustic Gourmet

Close

Rustic Gourmet

The Challenge

The focus for this homeowner was two-fold, enhancing the functionality of the kitchen design, and creating a finished basement that accomplished all of their needs in the single space. Additionally, the homeowners sought to inject their personality and love of horses into the completed design.

See the before pictures

The Solution

To achieve the gourmet kitchen of their dreams, we removed a walk-in pantry in favour of additional perimeter cabinetry, extended to the ceiling and adding glass inserts to showcase their favourite pieces. The island was also elongated to add additional seating, integrating the adjacent seating area to create one large kitchen space.

The existing basement had the furnace, hot water tank and plumbing located at the foot of the stairs, with a narrow stairway entry. When designing the finished space, we first carefully reconsidered the home’s mechanical systems. Relocating and enclosing them within one dedicated room created the opportunity for open concept living at the base of the stairs, while maintaining ample space for a new bedroom and three-piece bathroom.

Close

Personalized Details

We are particularly happy with the design that Amsted created. Our family now spends most of our time in our combined kitchen and living room, and the layout of all the rooms is working fantastically well for our young family.

Michaela + Derek

The Challenge

The existing home was designed with divided spaces. The home had too many small, under-utilized rooms for this family, and a previous addition had expanded the kitchen, but left it detached from the rest of the main floor.

See the before pictures

The Solution

Clever interior design and impeccable craftsmanship were integral to this project, as we added steel beams to create this large open floorplan. The homeowners wanted a big kitchen with an island large enough for their entire family, and an adjacent informal space to encourage time spent together. Custom built-ins help keep their TV, desk, and large book and game  collections tidy.

Upstairs, we reorganized the second and third stories to add privacy for the parents and independence for their growing kids. The new third floor master bedroom includes an  ensuite and reading corner. The  three kids now have their bedrooms together on the second floor, with an updated bathroom and a “secret” passageway between their closet!

 

Award winning

Blended Victorian

Close

Blended Victorian

We are very pleased with the result (of our renovation) and are living comfortably in our newer but still traditional Victorian home. The project was on time and workmanship excellent.

Shoshanah

The Challenge

This Victorian inspired home included beautiful characteristic features from this era, and combined with a late 1970’s addition, it had an excellent ground floor footprint. But with structural problems in the addition and updated living styles since its build, our homeowners recognized the need to improve the functionality of their space and increase the home’s efficiency.

See the before pictures

The Solution

The existing addition was nearly entirely deconstructed and rebuilt from the foundation up, increasing the energy efficiency and opening it up for a new floorplan. The previous addition became a warm and bright family room, with beautiful adjacent two-tone kitchen. The original home also now features refinished hardwood floors throughout and custom designed crown moulding and trim details, maintaining the vintage feel of the home and tying the entire renovation together.

Close

Less is More

Amsted’s process of listening, producing, and refining is effective and is what sets you apart from other companies.

Jennifer and Chris

The Challenge

This home was originally chosen out of necessity due to a sudden work move. The owners were making do, but as their family grew from two to five the inadequacies reached a tipping point. A dark, sunken living room, poorly shaped dining room, inefficient kitchen and a strange, flexible space off the kitchen were among the problems on the list.

The Solution

The homeowners were confident that an addition was the only solution, but our design team recognized there was plenty of space, but it was hidden by a poor layout. The dining room was repurposed into a mudroom, designed with plenty of storage and bench seating. The new kitchen went from inefficient and dark to bright and beautiful with the addition of a twin window for enhanced natural light and the replacement of a full-height pantry with a new eat-in peninsula. Creating a full wall in place of the intrusive brick fireplace, the family now has a more purposeful area, with computer “command center” on one side and foyer closet on the other. Relocating the dining room and removing the wall to the living room, the family now had the perfect open concept layout, much more congruent with today’s living and their individual family needs. And finally, with the savings realized from a more creative and efficient design that eliminated the need for an addition, the couple added a little something just for them, giving their aged ensuite a much-needed facelift.

Award winning

Leed Platinum Perfect

Close

Contre-Temps

The quality of work, the emphasis on customer satisfaction and the pleasant, efficient way in which it was achieved have resulted in us being very happy to recommend you to others.

Catriona and David

The Challenge

When asked to renovate a century old home it is common to complete the renovation in a manner that is sympathetic to the historical value of the home. It is less common to complete a renovation incorporating a very different style while maintaining the inherent design cues of the existing space. This was the case with this project, where the homeowners were seeking to solve problems common in this age of home; a small, inefficient kitchen and no mudroom area.

The Solution

Adding to a house of this age is always challenging especially when the goal is for it to be seamless, but in order to gain the necessary space, an addition was needed. The new two-story addition was built at the rear of the home and provided space to create an open concept main-floor, and relocate a previously small, dark basement office to the new, sun-drenched second floor. The existing kitchen was extended, spanning both old and new spaces, and features twice as much storage and counter space, a separate prep-kid sink, and a seamless transition into the new family room, which allows for great family interaction. The new mudroom has alleviated the traffic jam that used to happen at the front door when the kids got home, and includes individual cubbies to allow for plenty of space to organize this busy family. With a more contemporary interior, the exterior detailing was selected to blend perfectly with the existing home. This project was a complete success and the homeowners are ecstatic with their new, historical yet contemporary space.

Award winning

Conscious Artisan

Close

Beautifully Light

Amsted’s strengths are planning and communication. What we were expecting to be a stressful process to endure became an exciting transformation of our home. The result is a bright and beautiful space that we enjoy every day.

Lisa

The Challenge

In a century-old home, there is often a disconnect between how a family wants to use the space and the purpose for which it was designed. Recognizing this, the homeowners added square footage with a previous addition – but it never quite felt “right”. The addition failed to resolve the issues they were experiencing and they needed someone to think outside the box for a personalized solution. In addition to their layout woes, the homeowners also needed a “landing zone” to accommodate their busy family’s comings and goings.

The Solution

The existing kitchen included multiple entry and exit points and made for a poor work space with continuous disruption. Relocating the kitchen to the rear of the home took advantage of the natural light and additional space available. Designed especially for the new space, the kitchen features custom millwork with a disguised fridge, counter-depth Miele appliances and a large granite island for prep work and additional seating. New windows were re-laid and a large French door replaced the side door, leading to a new built-in deck for improved interior/exterior access and enjoyment. The family room took the space of the old kitchen, allowing easier access and cleaner visual lines around the main floor living space. An addition provides an efficient side entryway and mudroom, including durable tile flooring, ample storage and bench seating. Clad in the brick of the existing home and the siding of the previous addition, the exterior exemplifies the seamless blending of old with new that is reflective of the entire renovation.

Close

Cherry of your Eye

We chose Amsted because of the complete package that they offered of design, construction supervision, and actual construction. We are thrilled with the results of the renovation.

Mindy and Bruce

The Challenge

Nestled in the Glebe, the homeowners’ dream was to update and improve the main floor of their urban infill home. The kitchen was dated and tired and did not maximize the potential use of floor space. With large family gatherings and hosting plenty of work commitments, their desire was more usable space. In addition, the final result needed to reflect both her love of whimsy and his appreciation of wood working and craftsmanship.

The Solution

The main floor was completely reorganized to maximize every available inch, while design decisions were considered to reflect both homeowners’ unique preferences. A new kitchen layout maximizes all of the usable wall space in order to create a serving buffet, built-in computer station, additional shelving, a kitchen island with seating and storage and a very functional work triangle. Solid mahogany was incorporated in the millwork, finished with a natural clear sealant to allow the wood to age and develop its own natural patina, offset by a vibrant and dazzling backsplash of re-salvaged glass chips pressed into slabs, playing up the fun factor for the whole kitchen. A new powder room and large walk-in closet with plenty of storage were created off the entryway to further enhance the family’s love of hosting. This lovely and functional space is the result of working closely with the homeowners throughout the design process, mixing classic finishes with whimsical accents to really capture the charm of the home and the homeowners’ personality for a space that is uniquely theirs.

Close

Reconfigured Spaces

I wanted a company that was long standing and had a good reputation for this big renovation. Overall my house is now a home. I’m very happy!

Kim

The Challenge

This bungalow featured a divided main-floor layout common to older homes, and a single 3-piece bathroom. Working closely with the homeowner, and considering all available spaces, we were able to develop a plan that exceeded all of her expectations!

See the before pictures

The Solution

To address the closed-off kitchen, we removed the wall between kitchen and dining room, creating an open flow, adding bar seating, and enabling a new coffee bar. The space was finished with custom millwork, low-maintenance vinyl flooring, and carefully selected granite countertops the homeowner adores.

For the bathrooms, space was redistributed between the main bath, 2-piece ensuite and walk-in closet to feature two new 3-piece bathrooms, while retaining ample closet space for the homeowner’s needs.

Close

Retro Revival

Communication was emphasized from the start and we were always aware of what was happening throughout the design and construction phases. We can truly say that Amsted is responsive and engaged in the work that they do. It was a pleasure having them work for us.

Terence and Leticia

The Challenge

Not often the case in today’s modern age of “bigger is better”, the homeowners on this project were looking to reduce the square footage of their existing kitchen in favour of a more multi-functional room and in deference to their European style of living

The Solution

All aspects of the kitchen were condensed to provide a more spacious open concept eating area and living space. A smaller euro-inspired fridge and pantry were integrated into the millwork, rather than being the central features of a conventional kitchen. The original island was oversized and impractical for the homeowners’ needs, and while coveted in many kitchen redesigns, it was swiftly removed in this renovation. The new ‘island’ was decreased in size and relocated to function as a galley kitchen, increasing efficiency by providing prep surface, counter seating, additional storage and “right height” microwave shelving (perfect for small children’s helping hands.) The stainless steel, grey tone backsplash, grey quartz countertops and natural yellow maple and soft yellow lacquer custom cabinets complement each other perfectly into a kitchen that is uniquely theirs.

Award winning

Adding Detail

Close

Adding Detail

We were unable to move out over the 7 month duration of the job so were present throughout, interacting with the Amsted team on a daily basis and we can’t say enough about how wonderful an experience that was for us. Every single person who worked on our job, from the project manager to those who just came to perfrom small specific tasks, was friendly, patient, courteous and hard working.

Lindsay and Ivan

The Challenge

The homeowners loved their house from the moment they purchased it in 1990, but with twenty years of use, they began to feel that they had outgrown it. Add to that the increasing foundation problems, and the house was looking tired, both inside and out.  Moving was not an option, so by 2010, they determined a renovation was a necessity.

The Solution

The home didn’t need much to return it to its hayday. The foundation was repaired and waterproofed, and new, larger windows were installed to allow natural light to infuse the home. Bright white batten board siding and traditional detailing on the porch and trimming completed the cozy cottage feel.  Taking advantage of the timing for the necessary renovations, the homeowners also added a main floor addition and bumped out the second storey to align with the first floor at the front. Together, this ultimately improved the homes front façade and curb appeal, while keeping the charm and integrity of the existing home and surrounding residences of the area. The homeowners are in love with their post-renovation home, and are ready to take on the next twenty years.

Loading...