Project Gallery

Welcome to Amsted’s Project Gallery. We are proud of the work we do and encourage you to take a look through our portfolio of projects. Take advantage of the photos below to provide you with home improvement ideas, help you determine your priorities and define your style, and eventually convey to our in-house team how you want your home to look. Amsted’s personalized service ensures each project is unique and special. But don’t just take our word for it. Client satisfaction is our first priority—click the Case Studies tab or visit our Guild Quality reviews to see what our clients have to say about their experience with Amsted. Like what you see? If you have any questions about our work or if you would like to discuss your own design-build project, please contact us.

Award winning

Springfield_Office_Exterior_1

Amsted Living Rooms

Close

Amsted Living Rooms

The Challenge

As our company grew, we were looking for a way to better serve our clients across the city, and ensure our focus on communication and collaboration remained paramount.

The Solution

The Amsted Living Rooms are an extension of our commitment to our clients to provide personalized, private and stress free service. Clients can meet with our dedicated in-house planning and design experts in an environment designed to make you feel at home. We have designed meeting spaces that create a cozy, inviting atmosphere where you can comfortably discuss your wants and needs with our professionals. Just like your home, our Living Room is a place where dreams can be explored and ideas brought to life.

 

Close

Second Storey Cottage

We are very fortunate to have worked with Amsted on several other projects in the past few years, as we turned the family home that we purchased into a residence suitable for an active retirement lifestyle. Ultimately, we decided to go ahead with the project because of our comfort with the commitment to the highest construction standards that are the hallmarks of Amsted’s work. Despite this being a non-traditional project, we knew that we could depend on Amsted bring all the elements together with integrity, creativity and respect for the budget. Many thanks to everyone at Amsted!

Per and Carolee

The Challenge

Located in the heart of the Glebe, when the homeowners initially moved into the home, they sought to make full use of every inch of their property. Reclaiming the roof of an existing single-story addition, they created a 2nd story wooden deck. But after 5 years of minimal use, they decided it needed an upgrade. The following, stunning new three-season room and open deck were its replacement.

See the before pictures

The Solution

A finely detailed roof gives the space a cottage feel, while also providing shelter during inclement weather and allowing multi-season use of the space. Composite decking was used to improve durability and reduce upkeep, while the glass panels and white guardrails improve views of their beautiful backyard. The room also makes use of new technologies with Weather Wall and NanaWall systems to further enhance their comfort and use of the space. The homeowners now have a cozy sitting room or a sun-drenched deck, just in time to  enjoy our beautiful Canadian summer.

Close

Personalized Details

We are particularly happy with the design that Amsted created. Our family now spends most of our time in our combined kitchen and living room, and the layout of all the rooms is working fantastically well for our young family.

Michaela + Derek

The Challenge

The existing home was designed with divided spaces. The home had too many small, under-utilized rooms for this family, and a previous addition had expanded the kitchen, but left it detached from the rest of the main floor.

See the before pictures

The Solution

Clever interior design and impeccable craftsmanship were integral to this project, as we added steel beams to create this large open floorplan. The homeowners wanted a big kitchen with an island large enough for their entire family, and an adjacent informal space to encourage time spent together. Custom built-ins help keep their TV, desk, and large book and game  collections tidy.

Upstairs, we reorganized the second and third stories to add privacy for the parents and independence for their growing kids. The new third floor master bedroom includes an  ensuite and reading corner. The  three kids now have their bedrooms together on the second floor, with an updated bathroom and a “secret” passageway between their closet!

 

Award winning

Exterior

Blended Victorian

Close

Blended Victorian

We are very pleased with the result (of our renovation) and are living comfortably in our newer but still traditional Victorian home. The project was on time and workmanship excellent.

Shoshanah

The Challenge

This Victorian inspired home included beautiful characteristic features from this era, and combined with a late 1970’s addition, it had an excellent ground floor footprint. But with structural problems in the addition and updated living styles since its build, our homeowners recognized the need to improve the functionality of their space and increase the home’s efficiency.

See the before pictures

The Solution

The existing addition was nearly entirely deconstructed and rebuilt from the foundation up, increasing the energy efficiency and opening it up for a new floorplan. The previous addition became a warm and bright family room, with beautiful adjacent two-tone kitchen. The original home also now features refinished hardwood floors throughout and custom designed crown moulding and trim details, maintaining the vintage feel of the home and tying the entire renovation together.

Award winning

Leed_Platinum_Perfect_Deck

Leed Platinum Perfect

Close

Contre-Temps

The quality of work, the emphasis on customer satisfaction and the pleasant, efficient way in which it was achieved have resulted in us being very happy to recommend you to others.

Catriona and David

The Challenge

When asked to renovate a century old home it is common to complete the renovation in a manner that is sympathetic to the historical value of the home. It is less common to complete a renovation incorporating a very different style while maintaining the inherent design cues of the existing space. This was the case with this project, where the homeowners were seeking to solve problems common in this age of home; a small, inefficient kitchen and no mudroom area.

The Solution

Adding to a house of this age is always challenging especially when the goal is for it to be seamless, but in order to gain the necessary space, an addition was needed. The new two-story addition was built at the rear of the home and provided space to create an open concept main-floor, and relocate a previously small, dark basement office to the new, sun-drenched second floor. The existing kitchen was extended, spanning both old and new spaces, and features twice as much storage and counter space, a separate prep-kid sink, and a seamless transition into the new family room, which allows for great family interaction. The new mudroom has alleviated the traffic jam that used to happen at the front door when the kids got home, and includes individual cubbies to allow for plenty of space to organize this busy family. With a more contemporary interior, the exterior detailing was selected to blend perfectly with the existing home. This project was a complete success and the homeowners are ecstatic with their new, historical yet contemporary space.

Award winning

Conscious_Artisan_Exterior_1

Conscious Artisan

Close

Beautifully Light

Amsted’s strengths are planning and communication. What we were expecting to be a stressful process to endure became an exciting transformation of our home. The result is a bright and beautiful space that we enjoy every day.

Lisa

The Challenge

In a century-old home, there is often a disconnect between how a family wants to use the space and the purpose for which it was designed. Recognizing this, the homeowners added square footage with a previous addition – but it never quite felt “right”. The addition failed to resolve the issues they were experiencing and they needed someone to think outside the box for a personalized solution. In addition to their layout woes, the homeowners also needed a “landing zone” to accommodate their busy family’s comings and goings.

The Solution

The existing kitchen included multiple entry and exit points and made for a poor work space with continuous disruption. Relocating the kitchen to the rear of the home took advantage of the natural light and additional space available. Designed especially for the new space, the kitchen features custom millwork with a disguised fridge, counter-depth Miele appliances and a large granite island for prep work and additional seating. New windows were re-laid and a large French door replaced the side door, leading to a new built-in deck for improved interior/exterior access and enjoyment. The family room took the space of the old kitchen, allowing easier access and cleaner visual lines around the main floor living space. An addition provides an efficient side entryway and mudroom, including durable tile flooring, ample storage and bench seating. Clad in the brick of the existing home and the siding of the previous addition, the exterior exemplifies the seamless blending of old with new that is reflective of the entire renovation.

Award winning

Adding_Detail_Exterior_1

Adding Detail

Close

Adding Detail

We were unable to move out over the 7 month duration of the job so were present throughout, interacting with the Amsted team on a daily basis and we can’t say enough about how wonderful an experience that was for us. Every single person who worked on our job, from the project manager to those who just came to perfrom small specific tasks, was friendly, patient, courteous and hard working.

Lindsay and Ivan

The Challenge

The homeowners loved their house from the moment they purchased it in 1990, but with twenty years of use, they began to feel that they had outgrown it. Add to that the increasing foundation problems, and the house was looking tired, both inside and out.  Moving was not an option, so by 2010, they determined a renovation was a necessity.

The Solution

The home didn’t need much to return it to its hayday. The foundation was repaired and waterproofed, and new, larger windows were installed to allow natural light to infuse the home. Bright white batten board siding and traditional detailing on the porch and trimming completed the cozy cottage feel.  Taking advantage of the timing for the necessary renovations, the homeowners also added a main floor addition and bumped out the second storey to align with the first floor at the front. Together, this ultimately improved the homes front façade and curb appeal, while keeping the charm and integrity of the existing home and surrounding residences of the area. The homeowners are in love with their post-renovation home, and are ready to take on the next twenty years.

Loading...